Mus czekoladowy

_DSC7833Przepisem na pyszny mus na sosie z truskawek i szafranu z dodatkiem chipsów ze słodkich ziemniaków truflowych dzieli się Małgosia Sójka, cukiernik z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. 

Mus czekoladowy

Składniki:

250 g czekolady 70%

250 ml śmietany 36%

4 białka

20 ml mleka

100 g cukru

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Posiekaną czekoladę w drobne kawałki powoli roztopić w metalowej misce na ciepłej wodzie o temperaturze max. 35 stopni. Ubić śmietanę, nie za sztywno. Zagotować mleko i schłodzić do temp 40 stopni. Ubić białka razem z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dolać ciepłe mleko do czekolady i rózgą wszystko mieszać. Dodać śmietanę, ubite białko i szpatułą wszystko obracać, aż czekolada się całkowicie wymiesza z białkiem i śmietaną.

Mus przykryć folią plastikową i odstawić do lodówki.

 

Sos truskawkowy

Składniki:

 

200 g truskawek świeżych lub mrożonych

40 g cukru

parę pręcików szafranu

70 ml wina białego

mąka ziemniaczana

 

Przygotowanie:

 

Nastawić wino z szafranem i podgrzewać, aż prawie wyparuje. W blenderze rozdrobnić truskawki razem z prawie wygotowanym szafranem i cukrem. Wszystko jeszcze raz gotować i delikatnie zaciągnąć mąką ziemniaczaną, aby nie zrobić z sosu kisielu. Sos schłodzić i przechować w lodówce.

 

Chipsy z ziemniaków truflowych (fioletowe)

 

Składniki:

200 g ziemniaków truflowych

frytura

cukier puder

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, najlepiej maszyną do krojenia lub na mandolinie. Rozgrzać fryturę do 140 stopni C i plasterki wrzucać na olej pojedynczo. Tak długo trzymać we fryturze, aż cała woda wyparuje. Chipsy wyłowić z oleju i osączyć na papierowym ręczniczku.

 

Na talerz nakładamy sos, dużą porcję musu, szpikujemy mus chipsami i posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.