Wbrew pozorom gotowanie makaronu nie należy do najprostszych czynności. Ilość wody, czy soli często potrafi zgubić niedoświadczonych kucharzy. Wystarczy jednak zapamiętać kilka trików, a przygotowanie makaronu będzie proste jak bułka z masłem!
Makaron lubi wodę, jednak wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Pierwszą zasadą podczas gotowania jest napełnienie garnka odpowiednią ilością wody – na litr powinno przypadać 100 gram makaronu.
2. Hartowanie
Kolejnym ważnym elementem jest hartowanie makaronu zimnym strumieniem wody. Czy jest to konieczne? Okazuje się, że nie zawsze. Gdy gotujemy makaron do dania z sosem, w momencie przelewania go zimną wodą spłukujemy z niego skrobię i sól, przez co sos będzie mniej spojony z naszą pastą. Gdy jednak zależy nam, aby makaron był w dobrym stanie jeszcze następnego dnia, warto go zahartować.
Należy dokładne przeczytać na etykiecie sposób przygotowania makaronu. „Od dłuższego czasu modne stało się gotowanie makaronu al dente. W wielu przypadkach sprawdza się, jednak zdarzają się makarony, które powinniśmy gotować nieco dużej. Ważną zasadą jest stosowanie się do zaleceń producenta i gotowanie go tak, jak napisane jest na opakowaniu” – radzi Beata Szostak z firmy Międzybrodzki Makaron.
4. Z solą ostrożnie
Jeśli zależy nam na czasie, pamiętajmy, aby dodać sól dopiero w momencie wrzenia wody – w przeciwnym razie, będziemy musieli czekać nieco dłużej na jej zagotowanie. Istotne jest także, żeby nie przesolić wody. 1 łyżka soli przypadać powinna na 1 litr wody.