Jesienią najchętniej wybieramy potrawy, które dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości. To czas na wzmocnienie odporności, dlatego komponując menu, warto bazować na warzywach i produktach zbożowych. Przykład? Przepis na tartę z cukinią i otrębami owsianymi.
• 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
Ciasto:
• 175 g mąki pszennej
• 85 g masła
• 1 jajko
• 2 łyżki zimnej wody
• 0,5 łyżeczki soli
• 250 g cukinii
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 120 g sera żółtego
• 3 łyżki oliwy
Masa jajeczna:
• 3 jajka
• 20 ml słodkiej śmietany kremówki
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 0,5 łyżeczki soli
• świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
• szczypta gałki muszkatołowej
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem formę do tarty o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkować dno i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min., aż ciasto zacznie się lekko rumienić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posypać szczyptą soli i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm. cukinię i smażyć z obu stron przez kilka minut.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika, na dnie rozsypać tarty ser (zostawić trochę sera do dekoracji). Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszać. Ułożyć cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalać wszystko masą jajeczną. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.