Planujesz upiec kurczaka na święta? Wybierz mięso najlepszej jakości! Natrzyj kurczaka suszonymi ziołami, miej pod ręką masło, świeżą szałwię i cytrynę.

Na początek warto kupić dobrego kurczaka: bez podrobów, pakowanego hermetycznie, hodowanego bez antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu. Z certyfikatem QAFP, zapewniającym nadzór na każdym etapie produkcji.

kurczak 1

Taki jest Nasz Kurczak – produkt wyróżniony znakiem Poznaj Dobrą Żywność, przyznawanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o najwyższej jakości.

 Przepis na świątecznego kurczaka pieczonego w całości  

Składniki:

  • 1 tuszka z kurczaka Nasz Kurczak
  •  40 g miękkiego masła
  •  1 cytryna
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  •  1 łyżeczka soli
  •  1/2 łyżeczki pieprzu
  •  garść świeżej szałwii
  •  150 m wody

Przygotowanie:

Masło łączymy z rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie kurczaka, pod skórę na piersi oraz przy udkach wsuwamy po kilka listków szałwii. Cytrynę kroimy w plasterki, kilka wkładamy do środka kurczaka, pozostałe układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Naczynie z kurczakiem wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Podlewamy kurczaka wodą. W trakcie pieczenia, co 15 minut zbieramy z dna naczynia płyn i polewamy nim dokładnie wierzch kurczaka. Pieczemy około 1-1,5 godziny, aż skórka na wierzchu będzie ładnie zarumieniona.

Gotowego kurczaka przekładamy na talerz i przed rozkrojeniem odstawiamy go na 10-15 minut, by soki równomiernie się rozłożyły.

kurczak nasz

Więcej przepisów na:

www.przepisnakurczaka.com.pl

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.