Planujesz upiec kurczaka na święta? Wybierz mięso najlepszej jakości! Natrzyj kurczaka suszonymi ziołami, miej pod ręką masło, świeżą szałwię i cytrynę.
Na początek warto kupić dobrego kurczaka: bez podrobów, pakowanego hermetycznie, hodowanego bez antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu. Z certyfikatem QAFP, zapewniającym nadzór na każdym etapie produkcji.
Taki jest Nasz Kurczak – produkt wyróżniony znakiem Poznaj Dobrą Żywność, przyznawanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produktom o najwyższej jakości.
Przepis na świątecznego kurczaka pieczonego w całości
Składniki:
- 1 tuszka z kurczaka Nasz Kurczak
- 40 g miękkiego masła
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- garść świeżej szałwii
- 150 m wody
Przygotowanie:
Masło łączymy z rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie kurczaka, pod skórę na piersi oraz przy udkach wsuwamy po kilka listków szałwii. Cytrynę kroimy w plasterki, kilka wkładamy do środka kurczaka, pozostałe układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Naczynie z kurczakiem wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Podlewamy kurczaka wodą. W trakcie pieczenia, co 15 minut zbieramy z dna naczynia płyn i polewamy nim dokładnie wierzch kurczaka. Pieczemy około 1-1,5 godziny, aż skórka na wierzchu będzie ładnie zarumieniona.
Gotowego kurczaka przekładamy na talerz i przed rozkrojeniem odstawiamy go na 10-15 minut, by soki równomiernie się rozłożyły.
Więcej przepisów na:
www.przepisnakurczaka.com.pl