Prosta w przygotowaniu, pyszna, a do tego zdrowa. Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia poleca sałatkę z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem. Skusicie się?

IMG_8671

Składniki (porcja na 1 os): 

  • sałata lodowa x 1/3 szt.
  • rukola x 1/8 op.
  • pomidorki koktajlowe x 5szt.
  • bób x 0,08kg
  • cebula czerwona x 1/2 szt.
  • tuńczyk  x 1/2 op.
  • jajko x 1 szt.
  • papryka czerwona  x 1/4szt.
  • oliwa 0,1l
  • czosnek x 1 ząbek
  • sól, pieprz, cukier
  • ocet jabłkowy 0,05l

Przygotowanie: 

Ugotować bób w osolonej wodzie. Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym. Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing. Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu. Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka. Ugotowany bób obrać z łupin i rozsypać na sałacie. Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji. Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.