Prosta w przygotowaniu, pyszna, a do tego zdrowa. Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia poleca sałatkę z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem. Skusicie się?

IMG_8671

Składniki (porcja na 1 os): 

  • sałata lodowa x 1/3 szt.
  • rukola x 1/8 op.
  • pomidorki koktajlowe x 5szt.
  • bób x 0,08kg
  • cebula czerwona x 1/2 szt.
  • tuńczyk  x 1/2 op.
  • jajko x 1 szt.
  • papryka czerwona  x 1/4szt.
  • oliwa 0,1l
  • czosnek x 1 ząbek
  • sól, pieprz, cukier
  • ocet jabłkowy 0,05l

Przygotowanie: 

Ugotować bób w osolonej wodzie. Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym. Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing. Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu. Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka. Ugotowany bób obrać z łupin i rozsypać na sałacie. Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji. Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.