Prosta w przygotowaniu, pyszna, a do tego zdrowa. Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia poleca sałatkę z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem. Skusicie się?
Składniki (porcja na 1 os):
- sałata lodowa x 1/3 szt.
- rukola x 1/8 op.
- pomidorki koktajlowe x 5szt.
- bób x 0,08kg
- cebula czerwona x 1/2 szt.
- tuńczyk x 1/2 op.
- jajko x 1 szt.
- papryka czerwona x 1/4szt.
- oliwa 0,1l
- czosnek x 1 ząbek
- sól, pieprz, cukier
- ocet jabłkowy 0,05l
Przygotowanie:
Ugotować bób w osolonej wodzie. Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym. Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing. Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu. Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka. Ugotowany bób obrać z łupin i rozsypać na sałacie. Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji. Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu.