Słodki obiad to propozycja zarówno dla dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi rozpływających się w ustach naleśników z serem lub racuchów z kefirem?
Puszyste naleśniki
- 5 jaj
- ½ szklanki Kefiru 2% Piątnica
- 1 szklanka Mleka Wiejskiego 3,2% Piątnica
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 Jogurt Naturalny „Milandia” z mascarpone 250 g Piątnica
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- można dodać łyżeczkę soku z cytryny
Przygotowanie:
Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej i sól łączymy na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek, a następnie delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Delikatnie obsmażamy i podajemy z ubitą Śmietanką 30% oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Naturalnego „Milandia” 250 g i łyżki cukru pudru.
Pyszne Racuchy
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica
- ½ szklanki Serka Wiejskiego Piątnica
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy racuszki na średnim ogniu ok. 2 min. z każdej strony. Można podawać świeżo usmażone z dżemem lub owocami.
Smacznego!