Słodki obiad to propozycja zarówno dla dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi rozpływających się w ustach naleśników z  serem lub racuchów z kefirem?

 

Puszyste naleśniki

Ciasto naleśnikowe:puszyste naleśniki

  • 5 jaj
  • ½ szklanki Kefiru 2% Piątnica
  • 1 szklanka Mleka Wiejskiego 3,2% Piątnica
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli 

Nadzienie:

  • 1 Jogurt Naturalny „Milandia” z mascarpone 250 g Piątnica
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • można dodać łyżeczkę soku z cytryny

Przygotowanie:

Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej i sól łączymy na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek, a następnie delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Delikatnie obsmażamy i podajemy z ubitą Śmietanką 30% oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Naturalnego „Milandia” 250 g i łyżki cukru pudru.

słodki obiad

Pyszne Racuchy

racuchySkładniki:

  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica
  • ½ szklanki Serka Wiejskiego Piątnica
  • 1 jajko
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy racuszki na średnim ogniu ok. 2 min. z każdej strony. Można podawać świeżo usmażone z dżemem lub owocami.

Smacznego!

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.