Wspólne pieczenie pierników to fantastyczny sposób na wprawienie się w świąteczny nastrój. To również gwarancja, że na stole i na choince pojawią się smakowite wypieki oraz nauczymy się czegoś nowego. Choćby o jedzeniu.
Wspólne gotowanie to świetny sposób, żeby nauczyć dzieci zasad zbilansowanej diety i zdrowego żywienia. Szczególnie w okresie świątecznym, kiedy wokół czyha mnóstwo pokus – spotkania z rodziną i znajomymi przy suto zastawionym stole, mnóstwo słodyczy – warto zwrócić uwagę, aby domowe wypieki przygotowywane były z najlepszych składników. Dr Lucyna Pachocka, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki zwraca uwagę, żeby do pieczenia używać tylko margaryn, które zostały wyprodukowane bez użycia częściowo utwardzonych olejów roślinnych, co oznacza, że nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, np. margaryny Kasia.
„Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Instytutu Żywności i Żywienia w diecie należy do minimum ograniczyć spożycie tłuszczów trans. Są one obecne w częściowo utwardzanych olejach, które można znaleźć w niektórych twardych margarynach do pieczenia, gotowych ciastkach i pieczywie cukierniczym. Dlatego potrawy świąteczne, a szczególnie ciasta, warto przygotować w domu, zwracając uwagę na to, jakiego tłuszczu używamy” – wyjaśnia dr Pachocka.
Przepis na pierniczki świąteczne
Składniki:
- 500-700 g mąki
- 200 g cukru
- 2 jaja
- 200 g margaryny Kasia
- pół szklanki miodu (najlepiej płynnego)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do pierników (lub własnej mieszanki przyrządzonej z mielonych goździków, cynamonu, ziela angielskiego, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej)
- 1 szklanka cukru pudru + białko z 1 jajka
Margarynę wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia, aby zmiękła. Następnie mikserem ubić ją dokładnie z cukrem, dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową (po uprzednim wyszorowaniu i sparzeniu cytryny wrzątkiem). Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, nagrzać piekarnik do 180 stopni, a ciasto podzielić na cztery części i rozwałkować placki o grubości 3 mm. Wycinać foremką ciastka w świątecznych kształtach i układać na blasze, na natłuszczonym pergaminie.
Jeżeli planujecie wieszać pierniczki na choince, pamiętajcie o wycięciu w nich dziurek, żeby móc potem przewlec nitkę lub wstążkę! Idealna do tego celu będzie zwykła słomka. Ciastka wstawić do piekarnika na 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić i dekorować lukrem (wymieszany cukier puder i sok z cytryny) w fantazyjne świąteczne wzory. Można wieszać na choince lub / i zjadać. Smacznego!