Ze szpinakiem, serem, dżemem, warzywami, jabłkami czy mięsem – to wszystko już było i wielu zdążyło się znudzić. A przecież naleśniki to ogromny, kulinarny potencjał! Przykład to polskie naleśniki, egzotyczny hummus i wegetariański paprykarz.

Przepis: Piotr Kucharski

nalesnikSkładniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 słoik paprykarza wegetariańskiego z kaszą jaglaną Primavika
  • 1 słoiczek hummusu paprykowego Primavika
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta soli

nalesnik 2Przygotowanie:

Wymieszać składniki ciasta na gładką masę. Następnie usmażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Naleśniki posmarować cienko paprykarzem i zwinąć w rulon. Ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Trzy łyżki humusu paprykowego wymieszać ze śmietaną i posmarować po wierzchu. Zapiec w rozgrzanym piekarniki do 180ºC przez 20 minut. Naleśniki podawać z humusem jako sosem. Szybko, smacznie i zdrowo!

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.