Ze szpinakiem, serem, dżemem, warzywami, jabłkami czy mięsem – to wszystko już było i wielu zdążyło się znudzić. A przecież naleśniki to ogromny, kulinarny potencjał! Przykład to polskie naleśniki, egzotyczny hummus i wegetariański paprykarz.
Przepis: Piotr Kucharski
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 słoik paprykarza wegetariańskiego z kaszą jaglaną Primavika
- 1 słoiczek hummusu paprykowego Primavika
- olej do smażenia
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli
Wymieszać składniki ciasta na gładką masę. Następnie usmażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Naleśniki posmarować cienko paprykarzem i zwinąć w rulon. Ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Trzy łyżki humusu paprykowego wymieszać ze śmietaną i posmarować po wierzchu. Zapiec w rozgrzanym piekarniki do 180ºC przez 20 minut. Naleśniki podawać z humusem jako sosem. Szybko, smacznie i zdrowo!