Święta Bożego Narodzenia mogą smakować inaczej, a wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów. Jak to zrobić? Kinga Paruzel, finalistka pierwszej, polskiej edycji „Master Chef”, ma na to przepis.
Kinga prowadzi popularnego bloga „Ale Babka i robi to co lubi” (www.kingaparuzel.pl) oraz posiada własny program pt. Z.U.P.A. na kanale Kuchnia+. Niedawno wydała swoją pierwszą książkę z przepisami pt. „Nie… zwykła kuchnia, bo każdy jest inny”, w której prezentuje zdrowe i zaskakujące potrawy na bazie powszechnie dostępnych produktów. To właśnie z niej pochodzi ten przepis.
czas przygotowania: 20 minut
czas całkowity: 20 minut
ilość: 1 L
Składniki:
- 6 żółtek
- 200g cukru
- 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 ml czystej wódki
Przygotowanie:
Żółtka wraz z cukrem ubijać na parze przez 6-7 minut (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą). Kiedy podwoją swoją objętość, będą gęste, a cukier się rozpuści, dodać cały czas miksując mleko skondensowane i wódkę. Całość ubijać jeszcze 5 min.Przelać do butelki. Ostudzić i włożyć do lodówki.
Możliwości:
– likier kawowy lub czekoladowy – wystarczy podczas ucierania żółtek dodać 2 łyżki kawy
lub 2 łyżki kakako
– likier można wzbogacić o ziarenka wanilii lub skórki z cytrusów np. pomarańczy, cytryny lub limonki
– wódkę można zastąpić białym rumem