Święta Bożego Narodzenia mogą smakować inaczej, a wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów. Jak to zrobić? Kinga Paruzel, finalistka pierwszej, polskiej edycji „Master Chef”, ma na to przepis.

 

Kinga prowadzi  popularnego bloga „Ale Babka i robi to co lubi” (www.kingaparuzel.pl) oraz posiada własny program pt. Z.U.P.A. na kanale Kuchnia+. Niedawno wydała swoją pierwszą książkę z przepisami pt. „Nie… zwykła kuchnia, bo każdy jest inny”, w której prezentuje zdrowe i zaskakujące potrawy na bazie powszechnie dostępnych produktów. To właśnie z niej pochodzi ten przepis.

 Domowy Advocat

czas przygotowania: 20 minut

czas całkowity: 20 minut

ilość: 1 L

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 200g cukru
  • 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml czystej wódki

 

 

Przygotowanie:

Żółtka wraz z cukrem ubijać na parze przez 6-7 minut  (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą). Kiedy podwoją swoją objętość, będą gęste, a cukier się rozpuści, dodać cały czas miksując mleko skondensowane i wódkę. Całość ubijać jeszcze 5 min.Przelać do butelki. Ostudzić i włożyć do lodówki.

Możliwości:

– likier kawowy lub czekoladowy – wystarczy podczas ucierania żółtek dodać 2 łyżki kawy
lub 2 łyżki kakako

– likier można wzbogacić o ziarenka wanilii lub skórki z cytrusów np. pomarańczy, cytryny lub limonki

– wódkę można zastąpić białym rumem

Advocat

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.