Święta bez ciasta? Niemożliwe! Szybki przepis? Oto i on. Efekt to ciasto wypełnione bakaliami po brzegi.

keks 2Składniki:

  • 2/5 kostki do pieczenia Kasia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jaja
  • 50 ml rumu
  • 1 szklanka rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1 szklanka orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 1 szklanka suszonej żurawiny Bakalland
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalland

keksPrzygotowanie:

Owoce i orzechy wymieszaj z 1/4 szklanki mąki. Piekarnik nagrzej do 160 st. C. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Miękką margarynę utrzyj z cukrem, dodając partiami jajka i mąkę. Na koniec ciągle mieszając mikserem wlej rum. Do masy dodaj oprószone mąką owoce i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką formy keksowej o długości 24 cm i piecz około 60 minut.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.