Święta bez ciasta? Niemożliwe! Szybki przepis? Oto i on. Efekt to ciasto wypełnione bakaliami po brzegi.
- 2/5 kostki do pieczenia Kasia
- 2/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 3 jaja
- 50 ml rumu
- 1 szklanka rodzynek bursztynowych Bakalland
- 1 szklanka orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 1 szklanka suszonej żurawiny Bakalland
- 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalland
Owoce i orzechy wymieszaj z 1/4 szklanki mąki. Piekarnik nagrzej do 160 st. C. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Miękką margarynę utrzyj z cukrem, dodając partiami jajka i mąkę. Na koniec ciągle mieszając mikserem wlej rum. Do masy dodaj oprószone mąką owoce i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką formy keksowej o długości 24 cm i piecz około 60 minut.