To danie nie tylko świetnie smakuje i wygląda wyjątkowo apetycznie, ale także kusi genialnym sezamowym aromatem.
Potrawa jest widowiskowo kolorowa, więc przyciągnie uwagę nie tylko dorosłych smakoszy, ale także dzieci, które zazwyczaj trudno namówić do jedzenia warzyw. Co najistotniejsze – odpowiedni sposób przygotowania warzyw – blanszowanie, oraz dodatek sosu otrzymywanego z sezamu sprawia, że danie jest pełne witamin i bardzo zdrowego, cennego dla organizmu tłuszczu. Serwowane z pełnoziarnistym ryżem staje się świetną obiadową propozycją, która z pewnością zrobi furorę w każdej zdrowej kuchni, podbijając podniebienia całej rodziny!
Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 1 rzodkiew biała
- kalarepa
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 łyżka tahini naturalnego Primavika (sos)
- 1 łyżka musztardy (sos)
- 2-4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszować przez 2-3 minuty we wrzątku. Tahini Primavika i musztardę wymieszać. Dolać tyle wody, aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i posypać podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem.