To danie nie tylko świetnie smakuje i wygląda wyjątkowo apetycznie, ale także kusi genialnym sezamowym aromatem.

 

Potrawa jest widowiskowo kolorowa, więc przyciągnie uwagę nie tylko dorosłych smakoszy, ale także dzieci, które zazwyczaj trudno namówić do jedzenia warzyw. Co najistotniejsze – odpowiedni sposób przygotowania warzyw – blanszowanie, oraz dodatek sosu otrzymywanego z sezamu sprawia, że danie jest pełne witamin i bardzo zdrowego, cennego dla organizmu tłuszczu. Serwowane z pełnoziarnistym ryżem staje się świetną obiadową propozycją, która z pewnością zrobi furorę w każdej zdrowej kuchni, podbijając podniebienia całej rodziny!

 blanszowane warzywa z sosem z tahini72

Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem

 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 rzodkiew biała
  • kalarepa
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka tahini naturalnego Primavika  (sos)
  • 1 łyżka musztardy (sos)
  • 2-4 łyżki gorącej wody

 shutterstock_144856528

Przygotowanie:

Brokuł podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube słupki. Wszystkie warzywa zblanszować przez 2-3 minuty we wrzątku. Tahini Primavika i musztardę wymieszać. Dolać tyle wody, aby uzyskało konsystencję gęstego sosu. Polać nim warzywa i posypać podprażonym na patelni czarnym sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.