Po obfitych, świątecznych ucztach nadszedł czas na powrót do zdrowych nawyków. Nie oznacza to oczywiście rezygnacji ze słodkości – wystarczy trochę kulinarnej fantazji i 20 minut, żeby przygotować pyszny, a co najważniejsze – wartościowy deser.  Gotowe na kulinarne eksperymenty?

 Babeczki z kaszy jaglanej polane jesienną śliwką2

Babeczki jaglane z jesienną śliwką
Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mieszanych bakalii, orzechy, rodzynki, morele
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 słoiczek jesiennej śliwki Primavika
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać na sicie. Wsypać do garnka i prażyć przez chwilę. Dodać mleko, bakalie, wiórki kokosowe i kurkumę. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając aż kasza będzie miękka. Można dosłodzić do smaku miodem. Przełożyć do filiżanek wysmarowanych masłem i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjąć z filiżanek. Deser jesienna śliwka podgrzać w rondelku i przed podaniem polać nim babeczki.

 shutterstock_243385738

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.