Po obfitych, świątecznych ucztach nadszedł czas na powrót do zdrowych nawyków. Nie oznacza to oczywiście rezygnacji ze słodkości – wystarczy trochę kulinarnej fantazji i 20 minut, żeby przygotować pyszny, a co najważniejsze – wartościowy deser. Gotowe na kulinarne eksperymenty?
Babeczki jaglane z jesienną śliwką
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mieszanych bakalii, orzechy, rodzynki, morele
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 słoiczek jesiennej śliwki Primavika
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać na sicie. Wsypać do garnka i prażyć przez chwilę. Dodać mleko, bakalie, wiórki kokosowe i kurkumę. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając aż kasza będzie miękka. Można dosłodzić do smaku miodem. Przełożyć do filiżanek wysmarowanych masłem i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjąć z filiżanek. Deser jesienna śliwka podgrzać w rondelku i przed podaniem polać nim babeczki.
Super przepis. Jeszcze te zdjęcia z dodatkowymi owocami. Mrr Nic tylko zrobić. Z pewnością zdrowsze od tradycyjnych