Sezonowe, nisko kaloryczne i łatwe do przygotowania. Placuszki z cukinii z dodatkiem łososia są idealne na zdrowy obiad.
Tekst: Marta Welc
- 1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mąki
- garść posiekanego koperku
- łosoś wędzony
Przygotowanie:
Umyć cukinię, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na 10 min. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać mąkę, jogurt naturalny, jajka i koperek. Całość wymieszać. Nakładać na rozgrzaną patelnię z olejem, formując zgrabne placki. Smażyć z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsączyć z nadmiaru oleju.
Placuszki podawać z łososiem wędzonym. Można dodać kleksy z jogurtu naturalnego.
Z placuszkami można eksperymentować – zamiast mąki dodać twaróg, koperek zamienić na pietruszkę lub cebulę. Bardzo ważne jest odsączenie cukinii – zbyt wodnista może zdeformować kształt placuszków. Pomocna również będzie dobra patelnia i mocno rozgrzany olej.