Trochę inna wersja świątecznych pierogów. Aromatyczne i niskokaloryczne przypadną do gustu tym, którzy dbają o linię.

pierogiSkładniki:

  • mąka orkiszowa jasna 700 g
  • gorąca woda 450 ml
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • jajka 2 szt.
  • ½ kg dyni mrożonej
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżeczki curry bez soli
  • 50 g płatków migdałowych
  • łyżeczka cynamonu

dyniaPrzygotowanie:

Dynię gotujemy al dente w małej ilości wody. Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy płatki z migdałów, carry i starty korzeń imbiru. Mąkę, wodę i 1 jajko zagniatamy na ciasto i wyrabiamy przez około 15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki w cieście, a na krążkach układamy farsz. Zwijamy ciasto, formując pierogi. Do garnka z wodą dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek kładziemy pierogi i gotujemy przez około 15 minut. Po wyjęciu z wody posypujemy cynamonem.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Fit” Konrada Gacy

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.