Trochę inna wersja świątecznych pierogów. Aromatyczne i niskokaloryczne przypadną do gustu tym, którzy dbają o linię.
- mąka orkiszowa jasna 700 g
- gorąca woda 450 ml
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- jajka 2 szt.
- ½ kg dyni mrożonej
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 łyżeczki curry bez soli
- 50 g płatków migdałowych
- łyżeczka cynamonu
Dynię gotujemy al dente w małej ilości wody. Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy płatki z migdałów, carry i starty korzeń imbiru. Mąkę, wodę i 1 jajko zagniatamy na ciasto i wyrabiamy przez około 15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki w cieście, a na krążkach układamy farsz. Zwijamy ciasto, formując pierogi. Do garnka z wodą dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek kładziemy pierogi i gotujemy przez około 15 minut. Po wyjęciu z wody posypujemy cynamonem.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Fit” Konrada Gacy