Śniadanie to najważniejszy posiłek – musi dostarczyć organizmowi niezbędnej energii. A może by tak zacząć dzień od pysznego czekoladowego omleta z truskawkami?
Składniki (porcja na 1 os):
- 2 jajka
- 3 dag masła
- sól
- 2 dag cukru pudru
- 2 dag kakao (przesiane)
- 10 dag truskawek
- melisa świeża
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem energicznie na puszystą pianę. Gdy będzie ona gotowa, dodawać stopniowo żółtka i mieszać na wolnych obrotach. Następnie przesiać kakao do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kawałek masła. Gdy będzie gorące, wylać jajeczną masę na patelnię i smażyć omlet delikatnie i powoli. W międzyczasie pokroić truskawki na drobniejsze kawałki. Nie zapomnijmy przewrócić omleta na drugą stronę w celu podpieczenia i pamiętajmy, że druga strona potrzebuje znacznie mniej czasu, aby całość stała była gotowa. Przełożyć omlet na talerz, obsypać go truskawkami i cukrem pudrem. Udekorować melisą.