Mam ochotę na czekoladę. Uwodzicielsko pachnącą, słodko rozpływającą się. Romantycznie gorącą. Może być zamknięta w uroczych muffinkach, przykrytych śmietankowym daszkiem.
Przepis i zdjęcia: Małgorzata Jarosz
Składniki:
(12 sztuk o średnicy 5 cm lub 24 sztuki o średnicy 3 cm)
3 tabliczki dobrej czekolady
4 jajka
kostka miękkiego masła
Krem śmietankowy:
200 ml schłodzonej śmietanki 36%
pół szklanki cukru pudru
Krem pomarańczowy:
200 ml schłodzonej śmietanki 36%
pół szklanki cukru pudru
otarta skórka z dwóch pomarańczy, sok wyciśnięty ze startej jednej marchewki (wystarczy 1 łyżka dla zabarwienia kremu + szczypta kurkumy)
owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ubić na jasną puszystą pianę. Czekoladę roztopić, najlepiej w kuchence mikrofalowej (około 6 minut na najmniejszej mocy). Puszystą jajeczną masę połączyć z czekoladą i masłem.
Papilotki na muffinki napełnić do ¾ wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
Aby przygotować krem, należy ubić schłodzoną śmietankę, aż podwoi swoją objętość, następnie dodać cukier puder (w wersji śmietankowej) oraz skórkę pomarańczową i sok marchewkowy dla kremu pomarańczowego. Wystudzone muffinki ozdobić kremem, nakładając go rękawem cukierniczym lub małą łyżeczką.
Smacznego.