Mam ochotę na czekoladę. Uwodzicielsko pachnącą, słodko rozpływającą się. Romantycznie gorącą. Może być zamknięta w uroczych muffinkach, przykrytych śmietankowym daszkiem.

Przepis i zdjęcia: Małgorzata JaroszLogo Pysznosci

Składniki:

(12 sztuk o średnicy 5 cm lub 24 sztuki o średnicy 3 cm)

Ciasto:muffinki

3 tabliczki dobrej czekolady

4 jajka

kostka miękkiego masła

Krem śmietankowy:

200 ml schłodzonej śmietanki 36%

pół szklanki cukru pudru

Krem pomarańczowy:

200 ml schłodzonej śmietanki 36%

pół szklanki cukru pudru

otarta skórka z dwóch pomarańczy, sok wyciśnięty ze startej jednej marchewki (wystarczy 1 łyżka dla zabarwienia kremu + szczypta kurkumy)

owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka ubić na jasną puszystą pianę. Czekoladę roztopić, najlepiej w kuchence mikrofalowej (około 6 minut na najmniejszej mocy). Puszystą jajeczną masę połączyć z czekoladą i masłem.

Papilotki na muffinki napełnić do ¾ wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni C.

Aby przygotować krem, należy ubić schłodzoną śmietankę, aż podwoi swoją objętość, następnie dodać cukier puder (w wersji śmietankowej) oraz skórkę pomarańczową i sok marchewkowy dla kremu pomarańczowego. Wystudzone muffinki ozdobić kremem, nakładając go rękawem cukierniczym lub małą łyżeczką.

Smacznego.

http://www.pysznosci.net/

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.