Nic tak nie ochłodzi latem i nie poprawi samopoczucia, jak… sorbet malinowy! Jego delikatny i orzeźwiający smak to kwintesencja wakacji.
Składniki:
- 1 kg świeżych malin
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżeczki soku malinowego
- 100 g suszonej żurawiny, np. Bakalland
- sok z cytryny
- świeża mięta
Przygotowanie:
Maliny myjemy i miskujemu, dodając do nich kilka kropel soku z cytryny. Po zmiksowaniu przepuszczamy owoce przez sito tak, aby pozostały na nim pestki. Do zmiksowanych owoców dodajemy suszoną żurawinę, dosypujemy cukier i dolewamy 3 łyżeczki soku malinowego. Całość miksujemy i na kilka godzin wkładamy do zamrażarki. Gdy sorbet zacznie zamarzać (czyli po około 2 godzinach) wyjmujemy z zamrażarki i mieszamy. Czynność należy powtarzać co około 30 minut do momentu, jak całkowicie nie zamarznie. Bezpośrednio przed podaniem deseru wyjmujemy go z zamrażarki i udekorujmy kilkoma listkami świeżej mięty oraz całymi owocami suszonej żurawiny.