Malinowy sorbet z żurawiną

Nic tak nie ochłodzi latem i nie poprawi samopoczucia, jak… sorbet malinowy! Jego delikatny i orzeźwiający smak to kwintesencja wakacji.

shutterstock_279229157

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku malinowego
  • 100 g suszonej żurawiny, np. Bakalland
  • sok z cytryny
  • świeża mięta

malinowy sorbet z zurawina Bakalland

Przygotowanie:

Maliny myjemy i miskujemu, dodając do nich kilka kropel soku z cytryny. Po zmiksowaniu przepuszczamy owoce przez sito tak, aby pozostały na nim pestki. Do zmiksowanych owoców dodajemy suszoną żurawinę, dosypujemy cukier i dolewamy 3 łyżeczki soku malinowego. Całość miksujemy i na kilka godzin wkładamy do zamrażarki. Gdy sorbet zacznie zamarzać (czyli po około 2 godzinach) wyjmujemy z zamrażarki i mieszamy. Czynność należy powtarzać co około 30 minut do momentu, jak całkowicie nie zamarznie. Bezpośrednio przed podaniem deseru wyjmujemy go z zamrażarki i udekorujmy kilkoma listkami świeżej mięty oraz całymi owocami suszonej żurawiny.

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.