Święta to czas wielu wspaniałych momentów, między innymi rodzinnego gotowania. Jedną z ulubionych potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole wielu Polaków są tzw. kluski z makiem. Ten pyszny deser jest nie tylko słodki, ale również sycący.

shutterstock_114477997 Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250 g
  • mak – 100 g
  • bakalie – 100 g
  • mleko – 150 g
  • miód – 50 g

makPrzygotowanie:                                                        

Zmielony dwukrotnie mak parzymy przez około godzinę. Makaron gotujemy al dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Łączymy mak oraz makaron z bakaliami, na koniec dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.