Łosoś i szparagi – normalne, lekkie danie. Coś jednak nie pasuje mi w tej lekkości. Wkrada się tutaj dużo przeciętności. Moja kuchnia to wolność, miłość, poszukiwanie i odkrywanie. Ziarenka maku  rozsypane zmieniają zupełnie to danie. Różnica struktur, smaków, zapachów, kolorów to jest prawdziwe kulinarne podróżowanie.

Tekst i zdjęcia: Kinga Paruzel

Kinga Paruzel_3Łosoś/ szparagi/mak

czas przygotowania: 5 minut

czas oczekiwania: 1 godzina

czas całkowity: 80 minut

ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 2 x 200 g filetów z łososia
  • pęczek szparagów zielonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki maku
  • sól morska
  • cytryna

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrzygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty tj.: przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, miód, olej sezamowy i ocet balsamiczny razem wymieszać. Filety z łososia umieścić w marynacie skórą do góry. Trzymać 1 godzinę w lodówce. Patelnię grillową rozgrzać. Łososia wyjąć z marynaty i smażyć zaczynając od strony mięsa, skórą do góry przez 3 minuty, odwrócić i ponownie smażyć 3 minuty do momentu, kiedy ryba nabierze złotego koloru. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać oczyszczone ze zbutwiałych końców zielone szparagi i smażyć przez 4 minuty. Doprawić solą morską i makiem. Marynatę do ryb podgrzewać w rondelku do momentu, kiedy się zredukuje tzn. zgęstnieje. Rybę wykładać na talerz ze szparagami. Polać sosem i podawać z ćwiartką cytryny oraz jej skórką.

Ksiazka na stoleMożliwości:

  • Mak można zastąpić sezamem.
  • Ryby można podawać z sosem powstałym z redukowania mieszaniny: 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek soku z pomarańczy, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżek sosu sojowego i startego 2 cm świeżego imbiru.
  • Łososia można przygotować szybciej poprzez nałożenie na niego pasty powstałej z: połowy łyżeczki świeżo startego imbiru, 2 łyżek świeżej kolendry, 1 łyżki soku z cytryny. Rybę należy odstawić na blacie kuchennym na 15 minut i smażyć tak jak w przepisie powyżej.

Przepis z książki Kingi Paruzel, pt.: „Nie.. zwykła kuchnia”, Wydawnictwo: BURDA KSIĄŻKI,

cena: 49,90 zł

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.