Potrzeba dosłownie kilka minut, aby stworzyć prawdziwą ucztę w postaci pysznej krewetkowej przystawki z dodatkiem cukinii, orzechów pini oraz rodzynek. Macie ochotę?
Składniki na 4 porcje:
- 600 g obranych krewetek
- 1 cukinia
- 1 główka cykorii sałatkowej
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki orzeszków pini
- 4 łyżki rodzynek
- Glassa Gastronomica Ponti na bazie octu balsamicznego z Modeny
- płatki chilli (opcjonalnie)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Namocz rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i dodaj do niego krewetki. Dopraw je pieprzem i solą, a na koniec pokrop Glassą z octem balsamicznym z Modeny. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź jej zawartość. Oddziel 12 zewnętrznych, większych liści cykorii, a resztę posiekaj i wrzuć do miski. Następnie dorzuć do niej pokrojoną w cienkie paski cukinię, orzeszki pini, odcedzone rodzynki i krewetki. Całość pokrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Sałatkę podawaj na większych liściach cykorii i serwuj.