Sycące i aromatyczne. Takim daniem obiadowym można podbić serce niejednego mężczyzny.
Składniki:
- 800 g karkówki – 4 plastry
Marynata:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawa do grilla
Dressing:
- 100 g sera Lazur Błękitny
- 200g śmietanki 36%
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W małym rondelku wymieszać śmietanę z pokruszonym serem Lazur Błękitny i doprowadzić do wrzenia (nie gotować). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Musztardę, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do grilla wymieszać w miseczce. Przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc poprzedzającą grillowanie). Mięso ułożyć na rozgrzanym grillu i piec równomiernie z obu stron. Podawać z przygotowanym wcześniej dressingiem.