Serowe koszyczki, wypełnione wspaniałym nadzieniem i udekorowane jadalnymi kwiatami, to cudowny pomysł na niebanalny prezent. Co ważne – do ich przygotowania nie potrzebne są duże kulinarne umiejętności.

 

Serowe koszyczki można wypełnić lekką sałatką z wędzonym łososiem, a całość udekorować pysznymi kwiatami. W maju najlepiej użyć fiołków (rogatych, leśnych i polnych), stokrotek, czy kwiatów bzu. Do serów idealnie pasuje też łagodny smak bratka ogrodowego. Do serowo-kwiatowego bukietu można też dodać kwiaty szczypiorku czy lubczyku.

Parmesan fingerfood

Składniki:

  • 250 g sera żółtego, np. Podlaskiego MSM Mońki
  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • 80 g łososia wędzonego
  • łyżka soku z cytryny
  • garść różnego rodzaju jadalnych kwiatów
  • sól, pieprz

Blten - Salat

Przygotowanie:

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować szklaneczkę o średnicy ok. 4 cm i ustawić ją do góry dnem. Na rozgrzaną patelnię wsypać cienką warstwę sera i delikatnie uformować mały placuszek. Gdy ser się roztopi i stworzy zwarty placek, delikatnie zdjąć go za pomocą łopatki i przenieść na szklaneczkę nieprzypieczoną stroną od dołu. Kiedy ser będzie jeszcze miękki, uformować z niego koszyczek, zaginając brzegi placka lekko pod spód. Gdy koszyczek stwardnieje, delikatnie zdjąć go ze szklanki. Ułożyć w nim rukolę i roszponkę. Łososia pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny, dodać do koszyczków. Całość przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu koszyczków ułożyć jadalne kwiaty.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.