Boom na cydr trwa w Polsce od 2013 roku, kiedy Rosja wprowadziła embargo na jabłka, a w kraju obniżona została akcyza na ten alkohol. Na fali patriotycznego wsparcia dla polskich sadowników odkryliśmy nowy trunek i nauczyliśmy się go podawać na różne sposoby. Oto przykład – galaretka z cydru.
Powoli uczymy się rozpoznawać cydry, oceniać ich smak, a co najważniejsze doceniać te naturalne, pozbawione chemii i sztucznych polepszaczy smaku. Półwytrawny Cydr Green Mill jako jeden z nielicznych powstaje ze 100% soku jabłkowego bez dodatkowego cukru i chemicznych dodatków. Tak, jak w poprzednich sezonach pokochaliśmy prosecco serwowane prosto z beczek, tak tego lata mamy szansę rozkochać się w cydrze.
Przepis na galaretkę z cydru
Składniki:
- 1 butelka Cydru Green Mill
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 laska cynamonu
- 2-3 łyżki żelatyny
- ½ jabłka pokrojonego w słupki
Przygotowanie:
Cydr Green Mill podgrzewamy dosyć mocno razem z cukrem i laską cynamonu, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Do gorącego cydru dodajemy żelatynę i mieszamy tak, żeby się rozpuściła. Po lekkim ostygnięciu przelewamy do docelowego naczynia, dodajemy pokrojone w słupki kawałki jabłek i czekamy aż galaretka stężeje.