Boom na cydr trwa w Polsce od 2013 roku, kiedy Rosja wprowadziła embargo na jabłka, a w kraju obniżona została akcyza na ten alkohol. Na fali patriotycznego wsparcia dla polskich sadowników odkryliśmy nowy trunek i nauczyliśmy się go podawać na różne sposoby. Oto przykład – galaretka z cydru.

Green Mill galaretka

Powoli uczymy się rozpoznawać cydry, oceniać ich smak, a co najważniejsze doceniać te naturalne, pozbawione chemii i sztucznych polepszaczy smaku. Półwytrawny Cydr Green Mill jako jeden z nielicznych powstaje ze 100% soku jabłkowego bez dodatkowego cukru i chemicznych dodatków. Tak, jak w poprzednich sezonach pokochaliśmy prosecco serwowane prosto z beczek, tak tego lata mamy szansę rozkochać się w cydrze.

Przepis na galaretkę z cydru

Składniki:

  • 1 butelka Cydru Green Mill
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2-­3 łyżki żelatyny
  • ½ jabłka pokrojonego w słupki

Przygotowanie:
Cydr Green Mill podgrzewamy dosyć mocno razem z cukrem i laską cynamonu, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Do gorącego cydru dodajemy żelatynę i mieszamy tak, żeby się rozpuściła. Po lekkim ostygnięciu przelewamy do docelowego naczynia, dodajemy pokrojone w słupki kawałki jabłek i czekamy aż galaretka stężeje.

shutterstock_248078419

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.