Na śniadanie, słodki podwieczorek albo do łóżka, ze szklanką mleka. Pulchne, pyszne, rozpieszczające podniebienie. Smakują domowo.

Przepis: Mariola Pomykałarogaliki

Składniki:

250 g masła

3 szklanki mąki pszennej

6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych

1 łyżka cukru pudru

1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)

8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

dowolna marmolada lub powidła (najlepiej twarda marmolada)

 

Przygotowanie:

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru zrobić rozczyn. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn i resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią. Kolejnego dnia ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm i przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.

Piec w temperaturze 190ºC przez 15-20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.