Na śniadanie, słodki podwieczorek albo do łóżka, ze szklanką mleka. Pulchne, pyszne, rozpieszczające podniebienie. Smakują domowo.
Składniki:
250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych
1 łyżka cukru pudru
1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
8 g cukru waniliowego
Nadzienie:
dowolna marmolada lub powidła (najlepiej twarda marmolada)
Przygotowanie:
Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru zrobić rozczyn. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn i resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią. Kolejnego dnia ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm i przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.
Piec w temperaturze 190ºC przez 15-20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Polukrować lub obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!