Już 18 maja Światowy Dzień Pieczenia! Jakie ciasto wybrać na tę okazję? Może zainspiruje was przepis na pyszne, wilgotne, pełne orzechów oraz soczystych rodzynek ciasto marchewkowe z Grecji?
Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 70 minut
Temperatura piekarnika: 180 °C
Ilość porcji: 8-10
Składniki:
- 350 g (3 filiżanki) marchewek startych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 250 g kostki do pieczenia Kasia
- 250 g brązowego cukru
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 4 jajka
- 375 g (3 kubki) mąki samorosnącej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki koniaku (opcjonalnie)
- 80 g (¾ filiżanki) orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 150 g (1 kubek) złotych rodzynek/sułtanek
Na polewę:
- sok z ½ pomarańczy
- 350 g (2 kubki) cukru pudru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką kwadratową formę (31 cm). Starte marchewki włożyć do miski, spryskać sokiem z cytryny i wymieszać. Pokroić kostkę do pieczenia Kasię na małe kawałki i włożyć do miski. Dodać cukier i ucierać elektryczną ubijaczką lub ręcznie, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Do masy dodawać po jednym jajku. Po trochu dodawać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksować na małych obrotach. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do mieszanki suche składniki, wymieszać. Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do przygotowanej formy, piec przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia na drucianej podstawce.
Wlać sok pomarańczowy do miski i powoli dodawać cukier puder. Stale mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblać polewą wystudzone ciasto. Można udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady.