Dlaczego warto zrobić swoje musli w domu? Bo możemy je przygotować według własnych upodobań, wzbogacić ogromną porcją wspaniałych dodatków i co najistotniejsze – nie będziemy musieli obawiać się o niechciane składniki.
Ten przepis na prażone musli domowe to doskonała propozycja na wybitnie wartościową mieszankę, która doskonale sprawdzi się w roli przekąski lub zdrowego, energetycznego śniadania, pełnego witamin i cennych wartości odżywczych. Składniki musli dostarczą wysokojakościowych tłuszczy z orzechów i nasion, wartościowych węglowodanów z płatków i mnóstwo naturalnych, świetnie przyswajalnych witamin pochodzących z puffingowanych owoców.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka różnych orzechów (np.laskowe, nerkowce, włoskie)
0,5 szklanki różnych łuskanych ziaren (np. dynia, słonecznik)
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
3 łyżki płatków migdałowych
1,5 szklanki różnych suszonych lub ewentualnie kandyzowanych owoców (np. morele, daktyle, rodzynki, żurawina)
1 opakowanie puffingowanych jagód goji Puffins
1 opakowanie puffingowanych wiśni Puffins
Przygotowanie:
Orzechy podzielić na dwie części, połowę posiekać niezbyt drobno. Płatki, nasiona, orzechy i migdały wysypać do dużej miski lub garnka i wymieszać. Całość podzielić na dwie części i prażyć jedną po drugiej na suchej patelni przez ok 10-15 minut. Można prażyć całość na raz, ale do tego potrzebna jest bardzo duża patelnia. Całość odstawić do przestudzenia. W tym czasie większe suszone owoce (np. morele czy daktyle) pokroić na mniejsze części. Przygotowane owoce, puffingowane jagody goji i puffingowane wiśnie dokładnie wymieszać z ostudzoną uprażoną mieszanką płatków, orzechów i nasion. Gotowe! Smacznego!
Porada: Musli przesypać do metalowej puszki lub słoika i przechowywać szczelnie zamknięte chroniąc je przed wilgocią.