Jajko symbolizuje zdrowie i życie, a także miłość i płodność. Jest też najbardziej popularnym symbolem Świąt Wielkiej Nocy. Dlatego w tym czasie, częściej niż zazwyczaj, przygotowujemy potrawy z jaj. Jak zaserwować je inaczej niż zwykle?
Przepisów na potrawy z jajek jest naprawdę wiele. Jajka sadzone, w koszulce, faszerowane, w galarecie, czy majonezie to tylko niektóre z nich. Jeśli jednak szukamy ciekawej, niestandardowej receptury na przekąskę z jajek, sięgnijmy do autorskiego pomysłu Szefa Kuchni Zamku Topacz, Rafała Borysa. Dzięki temu nasze wielkanocne śniadanie będzie z pewnością wyjątkowe.
Składniki:
- jajko kacze (ewentualnie może być kurze)
- jarmuż
- kiełki rzeżuchy
- koper włoski (fenkuł)
- por
- oliwa truflowa
- syrop cukrowy
- masło
Przygotowanie:
Miseczkę wykładamy folią spożywczą, następnie smarujemy oliwą i oprószamy solą. Delikatnie wbijamy jajko (tak, by nie uszkodzić żółtka) i tworzymy z folii sakiewkę, którą gotujemy przez 5 min. Jarmuż przez 3 minuty blanszujemy we wrzątku,
a następnie podsmażamy na maśle. Koper włoski drobno kroimy i konfitujemy
w syropie cukrowym. Następie robimy tzw. siano z pora. Drobno go siekamy, oprószamy mąką i smażymy na głębokim tłuszczu w temp. 140 stopni C.
Na dnie talerza układamy kiełki rzeżuchy, następnie konfitowany fenkuł i blanszowany jarmuż. Na tej pierzynce umieszczamy ugotowane jajo, a na nim siano z pora oraz kiełki rzeżuchy. I nasze wielkanocne danie gotowe.