Wpływ zapachów na samopoczucie to nie jedynie domniemanie, lecz potwierdzony fakt. Czasami wystarczy kilka kropli aromatycznego olejku, szklanka świeżego soku czy gorący napar, by z miejsca poczuć odrobinę odprężenia. Dlatego kiedy pogoda nie rozpieszcza, upieczmy coś aromatycznego. Choćby dyniowy strudel z serem.
Oddziaływanie zapachów na emocje jest także blisko związane z pamięcią, dlatego też aromaty, które towarzyszyły nam w momentach radości, z miejsca wpłyną pozytywnie na nastrój. Jednym z zapachów, który potrafi przywołać najcieplejsze wspomnienia, jest aromat domowej kuchni, a w szczególności wypieków, które kojarzą się przede wszystkim z rodzinnymi, wypełnionymi ciepłem spotkaniami. Odrobina domowej atmosfery stanie się z pewnością skutecznym sposobem na pokonanie jesiennej chandry, która szczególnie na przełomie jesienno-zimowych miesięcy może coraz częściej pukać do naszych drzwi. Na przekór przewadze ciast słodkich nad słonymi, jesienią warto spróbować pysznych kompozycji na bazie sycących, wytrawnych dodatków, które dostarczą nam energii i wypełnią mieszkanie apetycznymi zapachami.
Przytulnie i smakowicie
Przepisów na wytrawne ciasta z pewnością jest mniej, niż w przypadku słodkości, niemniej czasem wystarczy sprawdzona receptura i nieco inwencji w kwestii nadzienia. Najczęściej przygotowywanym smakołykiem z piekarnika, nie tylko w słodkiej wersji, jest tarta. Ta niezwykle popularna potrawa przywędrowała do kuchni polskiej z Francji i cechuje się dużą dowolnością, zarówno jeśli chodzi o dodatki, jak i samo ciasto. Przygotować ją można na bazie ciasta drożdżowego, francuskiego oraz kruchego. Podobnie jak pizza, również tarta uwielbia towarzystwo żółtego sera, który możemy dodać przez pieczeniem, jak i w formie wiórków tuż po wyjęciu z piekarnika. Podobną odmianą ciasta na słono jest również wywodzący się z kuchni francuskiej quiche. Tym, co je odróżnia, jest dodatek śmietanowo-jajecznej zalewy, która tworzy bardzo sycące wypełnienie kruchego ciasta. Wytrawne wypieki doskonale smakują także w formie zawijanej rolady, przywodzącej na myśl tradycyjne austriackie strudle.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć kilka różnych rodzajów ciast wytrawnych, poznając tym samym zupełnie nowe dotąd smaki. Ponadto przygotowując sycący, wytrawny wypiek zapewnimy sobie szybki sposób na obiad, gdy chęć do kucharzenia nieco minie. Ciasto wytrawne możemy pokroić na kawałki i odgrzewać w piekarniku, posypując dodatkowo świeżymi ziołami lub serem, aby wzbogacić jego smak.
Dyniowy strudel z serem
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 200 g miąższu dyni
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera, np. Aldamer MSM Mońki w plastrach
- 100 g szynki wędzonej parzonej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- sezam i kminek do posypania
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na wolnym ogniu, na maśle, aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać utartą na grubym oczku dynię, posiekany czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, a następnie odstawić do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i ułożyć na blaszce. Na ciasto wyłożyć warstwę dyni z cebulą, następnie plasterki sera, szynki oraz ponownie dynię i ser. Brzeg ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i zwinąć tak, żeby całe nadzienie znalazło się w środku. Brzegi ciasta podwinąć pod spód, a z góry posmarować strudel pozostałym jajkiem oraz posypać sezamem oraz kminkiem. Wierzch ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez ok. 40 minut (do ładnego zarumienienia). Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.