To ciasto ma niezwykłą moc. Poprawia humor nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Skusicie się na kawałek z okazji Dnia Kobiet?

Przepis: Maciej Majewski, Le Victoria Brasserie Moderne


Le Victoria Brasserie Moderne

Składniki na 8 porcji:

Ciasto

  • polenta – 50 g
  • pistacje – 200 g
  • mąka – 50 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 125 ml
  • masło – 100 g
  • jajka – 3 szt
  • cukier – 200 g
  • sok z cytryny – 50 ml
  • sok z pomarańczy – 50 ml

Sos waniliowy

  • mleko – 500 g
  • żółtka – 200 g
  • śmietana – 63 g
  • cukier – 63g
  • ziarna z 2 lasek vanilli

Kruszonka pistacjowa (15 porcji)

  • cukier – 120 g
  • woda – 120 g
  • pistacje – 120 g

Dodatki

  • lody z zielonej herbaty – 320 g
  • tiul do dekoracji
  • kruszonka

deser pistacjowy

Przygotowanie:

Zmiksować polentę, makę, pistacje i proszek do pieczenia. Dodać oliwę i rozpuszczone masło. Dodać jajka i cukier, ponownie zmiksować. Dodać sok z cytryny i pomarańczy. Wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.

Sos waniliowy: zmiksować żółtka z cukrem, dodać mleko i śmietanę. Dodać ziarna vanilli. Przełożyć do torby, zawakować. Gotować sous-vide w temperaturze 83 stopni przez 45 minut, nastepnie schłodzić i zmiksować.

Kruszonka pistacjowa: przygotować karmel. Dodać pistacje, wymieszać. Następnie wystudzić i zmiksować.

Na talerzu ułożyć kawałek ciasta pokrojonego w prostokąt. Dekorować tiulem. Na kruszonce pistacjowej ułożyć lody z zielonej herbaty. Rozlać sos waniliowy

Deser pistacjowy

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.