Bez bakalii nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok.
Bakalie są podstawowym składnikiem wielu świątecznych wypieków. Doskonale sprawdzają się w roli dodatków do ciast i słodkich deserów. Bez nich nie upieczemy tradycyjnego keksa, piernika, makowca, nie przygotujemy kutii. Warto pomyśleć także nad wykonaniem nowoczesnych wersji wypieków z bakaliami. Na świątecznym stole dobrze sprawdzą się korzenne ciasteczka z orzechami, babeczki nadziewane bakaliami, słodkie tarty urozmaicone suszonymi owocami. W świątecznych przepisach ilość bakalii odgrywa ważną rolę. Warto, aby to właśnie one stanowiły o smaku wypieków.
W wersji wytrawnej
Wbrew pozorom słodkie wypieki to niejedyne zastosowanie bakalii na świątecznym stole. Świetnie sprawdzą się one również w daniach wytrawnych. Warto pomyśleć o przygotowaniu tradycyjnych potraw z ich użyciem: klusek z makiem, śledzia z rodzynkami. Bakalie nadadzą również niepowtarzalnego smaku faszerowanym mięsom. Obowiązkowym daniem na świątecznym stole powinien być schab faszerowany suszonymi śliwkami i morelami, czy jego bardziej nowoczesna i równie smaczna wersja: schab nadziewany żurawiną i miechunką peruwiańską.
Do panierki i sałatek
Migdały i pistacje doskonale sprawdzą się jako zdrowa i niecodzienna panierka do drobiu i ryb. Wystarczy pokruszyć ulubione orzechy i wcześniej przygotowane, przyprawione mięso obtoczyć tak samo jak w tradycyjnej panierce. Dzięki otoczce z orzechów tradycyjne dania będą miały zupełnie inny smak. Przede wszystkim panierka nada doskonałej chrupkości i idealnie skomponuje się ze smakiem ryby czy mięsa. Żurawina, morele, czy coraz bardziej popularne złote owoce (miechunka), wzbogacą smak przygotowanych sałatek. Chrupkości dodadzą im ziarna, uprażone dodatkowo na patelni z ulubionymi przyprawami, a także gotowa mieszanka prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzechów pinii – Mix sałatkowy. W tych kompozycjach idealnie sprawdzą się również płatki migdała i orzechy włoskie.
Bakalie do ryb
Bakalie to także doskonały składnik wszelkich potraw rybnych, bez których nie może odbyć się wigilijna kolacja. Suszone owoce, czy orzechy nadadzą daniom rybnym wyrafinowanego smaku. Karp idealnie będzie komponował się w panierce z orzechów włoskich lub migdałów. Ciekawą propozycją jest również wersja faszerowana z rodzynkami i żurawiną. Podczas robienia świątecznej listy potraw nie możemy zapomnieć o przygotowaniu śledzia w śmietanie z dodatkiem suszonej żurawiny.
Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć również aromatycznego wigilijnego kompotu. Warto, aby nadać mu wyrafinowany smak, który zapewnią specjalnie skomponowane i odpowiednio wyważone ilości suszonych owoców.