Jaki ryż lubisz? Słodki, słony, pikantny? A wiesz, jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w nim potencjał? Jeśli nie, te inspiracje są dla ciebie.
Ryż to nieodłączny element potraw pochodzących ze wszystkich krańców świata. Te uniwersalne ziarenka dostarczają bowiem dużo energii i już za sprawą kilku prostych dodatków mogą diametralnie zmienić swój smak, stając się podstawą coraz to nowych inspiracji kulinarnych.
Po indyjsku
Istnieje jednak kilka sprawdzonych zestawów przypraw, które od lat wykorzystywane są przez miłośników dań z dodatkiem ryżu. Najpopularniejszy sposób serwowania białych ziarenek zainspirowany jest kuchnią indyjską. Wykorzystując Ryż Basmati Britta oraz tradycyjne przyprawy, takie jak kurkuma, curry oraz unikatowe mieszanki ziół nazywane masalą, szybko wyczarujemy danie rodem z krainy Gangesu.
Z sosem sojowym i papryką
Innym kultowym dodatkiem do ryżu jest sos sojowy, który w połączeniu z olejem sezamowym, imbirem oraz chili stanowi podstawę chińskiego ryżu po kantońsku, który od pokoleń zachwyca głębią kontrastujących ze sobą aromatów. Ryż bardzo często gości również w potrawach z kontynentu amerykańskiego. Klasyczny ryż biały dopełniony dużą ilością chili, papryki słodkiej oraz pieprzu cayenne to recepta na prawdziwie ognistą ucztę w stylu meksykańskim.
Po włosku
Nie można zapomnieć również o Europie, która także lubuje się w kulinarnych wyczynach, bazujących na ryżowych ziarenkach. Słoneczna Italia, będąca ojczyzną nie tylko pizzy i pasty, ale i risotto, stworzyła przepis na ryż, który zamiast od razu wrzucać do wrzątku, najpierw podsmaża się na patelni z posiekanym czosnkiem, cebulą, tymiankiem, estragonem oraz mielonym kminem rzymskim, a dopiero później zalewa warzywnym bulionem. Taka metoda pozwala nasycić ziarenka ryżu maksymalną ilością wyrazistych smaków, dzięki czemu ryż sam w sobie stanowi główne danie.