W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe
lody, kompoty, koktajle czy lekkie ciasta można przygotować w prosty sposób.
Przykład? Wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
- 300 g malin
- foremka aluminiowa na ciasto marki Gosia
Składniki na bezę:
- 4 żółtka
- 200 g cukru pudru
- 3-4 krople soku z cytryny
- szczypta soli
- 100 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1. Ciasto
Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną
i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto
pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast. Palcami docisnąć
ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.
Krok 2. Maliny
Ułożyć na cieście maliny.
Krok 3. Beza
Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo
cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe
i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.