chlodnikAromatyczny, pyszny i serwowany w nietypowy sposób. Przepis na chłodnik w kalarepie zdradza Jacek Blicharski – szef kuchni restauracji TASTE_it  w  HOT_elarni w Puszczykowie.


HOTelarnia_MENU_chlodnik

 

 

Składniki: 

mały jogurt

kalarepa

ogórek zielony

2 gotowane jajka

sok z cytryny

1/2 pęczka koperku

pęczek botwinki

sól, pieprz

Przygotowanie:
Botwinkę umyć, pokroić i gotować w małej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego przez 10 minut. Zostawić do wystygnięcia. Koperek posiekać. Z kalarepy odciąć górną część, środek wydrążyć i drobno pokroić. Botwinkę wymieszać z jogurtem, posiekaną kalarepą i świeżym koperkiem. Ogórek obrać, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekane jajka na twardo. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podawać w miseczkach z wydrążonej kalarepy.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.