Aromatyczny, pyszny i serwowany w nietypowy sposób. Przepis na chłodnik w kalarepie zdradza Jacek Blicharski – szef kuchni restauracji TASTE_it w HOT_elarni w Puszczykowie.
Składniki:
mały jogurt
kalarepa
ogórek zielony
2 gotowane jajka
sok z cytryny
1/2 pęczka koperku
pęczek botwinki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, pokroić i gotować w małej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego przez 10 minut. Zostawić do wystygnięcia. Koperek posiekać. Z kalarepy odciąć górną część, środek wydrążyć i drobno pokroić. Botwinkę wymieszać z jogurtem, posiekaną kalarepą i świeżym koperkiem. Ogórek obrać, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekane jajka na twardo. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podawać w miseczkach z wydrążonej kalarepy.