Sokowa dieta, podczas której posiłki zastępuje się świeżo wyciskanymi sokami staje się ostatnio bardzo popularna. Trzydniowy detoks i oczyszczanie organizmu dzięki piciu soków pozwala stracić zbędne kilogramy, wysmuklić sylwetkę i daje poczucie lekkości.
Dieta sokowa przynosi rezultaty i to nie tylko w postaci utarty zbędnych kilogramów, ale także jako detoks dla organizmu. Po oczyszczeniu organizmu z kofeiny, rafinowanego cukru, rafinowanych tłuszczów i innych szkodliwych substancji przez 72 godziny oraz odżywieniu go świeżo wyciskanymi sokami owocowymi i warzywnymi, układ nerwowy staje się bardziej wyciszony i można zauważyć tzw. lotność umysłu. Po sokowym oczyszczaniu będziesz też miała mniejszą pokusę, by jeść niezdrowe jedzenie. Rzadko zdarza się, by ktoś po tego typu detoksie, wrócił do dawnych nawyków żywieniowych. Kiedy raz poczujesz się lekko – na ciele i na umyśle, zapragniesz czuć się tak już zawsze.
Przygotowania
Do sokowej diety trzeba się odpowiednio przygotować. Ważne jest zarówno nastawienie psychiczne, jak i pozbycie się zapasów z lodówki. Słowo klucz to świeżo wyciskane soki, bowiem dieta sokowa nie może opierać się na kupowanych sokach z kartonu zawierających cukier i konserwanty, więc przed przystąpieniem do diety należy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość owoców i warzyw.
Przechodząc na dietę, powinnaś mieć pod ręką odpowiednią sokowirówkę, np. Philips z technologią QuickClean, dzięki której wyczyścisz urządzenie w minutę. Warto zwrócić też uwagę, by otwór sokowirówki był odpowiednio duży – może się wydawać, że nie ma wielkiej różnicy między pokrojeniem jabłka na ćwiartki a wrzuceniem go w całości, ale gdy robi się kilka soków dziennie różnica jest naprawdę spora!
Tak przygotowana możesz spokojnie przystąpić do trzydniowego detoksu. Każdy dzień powinnaś zacząć od wypicia gorącej wody z plasterkiem cytryny lub limonki, a następnie wypić w ciągu dnia 4 różne soki.
Świeżo wyciskany sok z jabłek, marchwi, cytryny, papryki, ogórka, selera, brokułu i buraka
Jednym z głównych soków na twojej trzydniowej drodze do lekkości, może być sok z zielonych, żółtych i czerwonych składników, zapewniających organizmowi optymalne odżywienie. Sok pozwala organizmowi naturalnie oczyścić się z toksyn i dostarcza właściwych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Burak wyjątkowo dobrze oczyszcza układ krwionośny oraz – razem z cytryną – wątrobę i nerki.
Składniki:
4 jabłka
2 marchewki
2 plasterki cytryny ze skórką
pół żółtej papryki
2 grubsze plasterki ogórka
pół łodygi selera naciowego
6 cm łodygi brokułu
2 grubsze plasterki surowego buraka
Przygotowanie:
Przed włączeniem sokowirówki, umieść w niej 1 całe jabłko, następnie wszystkie pozostałe składniki i na koniec dodaj drugie jabłko. Sok będzie nieco mętny z powodu połączenia marchwi i buraka, ale za to naprawdę smaczny!
Składniki:
4 jabłka
2 plasterki cytryny ze skórką
2 grubsze plasterki ogórka
2 łodygi selera naciowego
kawałek świeżego imbiru o grubości 6 cm
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki. Jabłko i ogórek są niesamowitymi składnikami oczyszczającymi. Seler pomaga wypłukać z niego nadmiar dwutlenku węgla i obniża kwasowość. Imbir to z kolei znany naturalny antybiotyk oraz środek udrożniający górne drogi oddechowe. Cytryna wyjątkowo skutecznie usuwa szkodliwe bakterie i toksyny z jelit oraz oczyszcza wątrobę i nerki.
Świeżo wyciskany sok z jabłek, szpinaku, buraka, awokado, ogórka i natki
Ten sok dostarcza wszystkich witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, jakich można oczekiwać od całego programu oczyszczającego: witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, E i K, beta-karoten, wapń, żelazo, magnez, fosfor, siarkę, krzem, chlorofil, kwas foliowy, alfa-karoten, przeciwutleniacze, bor i aminokwasy.
Składniki:
3 jabłka
1 duża garść szpinaku
1 plasterek surowego buraka o grubości 2-3 cm
1 plasterek ogórka o grubości 2-3 cm
odrobina natki pietruszki
pół dojrzałego awokado
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki, pamiętając, że ten sok dostarcza wszystkich witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, jakich można oczekiwać od całego programu oczyszczającego: witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, E i K, beta-karoten, wapń, żelazo, magnez, fosfor, siarkę, krzem, chlorofil, kwas foliowy, alfa-karoten, przeciwutleniacze, bor i aminokwasy.