Kiedy słupek rtęci unosi się do góry, warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu i odpowiedniej diecie.
W okresie letnim nasz organizm sam broni się przed nadmiarem jedzenia: nie potrzebujemy kalorycznych posiłków, więc pewne potrawy możemy całkowicie wykluczyć z jadłospisu. Latem warto wykorzystać to, co daje nam natura i jadać świeże owoce i warzywa, które
w tym czasie są dostępne niemal na każdym rogu.
Na pierwszy posiłek dnia świetną propozycją może być kanapka ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym, twarogiem z dodatkiem pomidora, ogórka, sałaty i szczypiorku. To lekki, ale pełnowartościowy posiłek, który jest prawdziwą bombą witaminową. Doskonała będzie też owsianka z kefirem lub jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych malin, truskawek, czy wiśni. Takie śniadanie jest nie tylko smaczne i energetyczne, ale także dietetyczne. Na drugie śniadanie najlepiej zjeść świeży owoc, który zaspokoi mały głód przed obiadem.
W upalne letnie dni należy pamiętać o właściwym nawadnianiu organizmu. Jeżeli woda źródlana lub mineralna nie jest naszym ulubionym napojem, warto dodać do niej cytrynę lub limonkę.
Dania rodem znad basenu Morza Śródziemnego są idealne na gorące letnie dni. Owoce morza, grillowane warzywa, świeże sałatki świetnie się sprawdzają jako letni obiad. Warto pamiętać też o makaronach, które można przygotować na wiele sposobów. Najlepsze będą te pełnoziarniste, bardzo bogate w składniki odżywcze. Co ważne, dania te są nie tylko dobre dla naszego samopoczucia, ale też dietetyczne, a w końcu to właśnie latem szczególną uwagę przykładamy do figury.