Nie wiesz, co przygotować na kolację? Zrób omlet z ziołami,
pomidorami i twarożkiem. Zwiń go w rulon, pokrój na mniejsze porcje
jak sushi i zajadaj ze smakiem.
Przepis: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- jajka (klasa wagowa L) – 3 szt.
- masło, np. Ekstra Piątnica – 1 łyżka
- twaróg, np. Wiejski Lekki Piątnica – 150g
- natka pietruszki – 3-4 gałązki
- koperek – 3-4 gałązki
- czosnek – 2 ząbki
- zioła prowansalskie
– ½ łyżeczki - jogurt naturalny
– 1 łyżka - pomidor
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miseczki wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i wyciśnięty
przez praskę czosnek. Dodać zioła prowansalskie, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać (roztrzepać).
Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczno-ziołową i smażyć na wolnym ogniu
z obu stron.
Do twarogu dodać jogurt naturalny i pokrojony
w kostkę pomidor,
doprawić odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Na wystudzonego już omleta nałożyć gotowy twarożek i zrolować. Pokroić omlet
w parocentymetrowe rolki.