24 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Buraka. Przy okazji tego święta warto docenić warzywo, które charakteryzuje się nieocenionymi korzyściami dla naszego zdrowia. Burak jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, co sprawia, że powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas.
Źródło cennych składników
Buraki to nie tylko kolorowy element na talerzu, ale również skarbnica witamin i minerałów. Obfite w błonnik warzywa zawierają m.in. mangan, magnez, witaminę C, witaminę B6 i potas. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zawartość kwasu foliowego – zaledwie 100 gramów buraka zapewnia aż 20% dziennego zapotrzebowania na tę niezwykle istotną witaminę. W 100 gramach gotowanego buraka znajduje się zaledwie 40 kalorii.
Właściwości zdrowotne buraków to m.in. wzmocnienie odporności czy kontrola ciśnienia krwi. Te czerwone warzywa znane są z antykancerogennych właściwości, zwiększania wydolności organizmu, wspomagania leczenia stanów zapalnych, usprawniania procesów trawiennych oraz wsparcia dla zdrowia układu nerwowego. Regularne spożywanie buraków może przyczynić się do zachowania sprawności umysłowej i zmniejszenia ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja.
„Burak jest bogaty w betalainy – dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miska kremu z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił” – mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka, coach zdrowia i naturopatka.
Burak od kuchni
Oprócz zdrowotnych zalet buraki mają także wszechstronne zastosowanie w kuchni. Od tradycyjnych polskich dań, takich jak barszcz czerwony czy surówka z buraczków, po nowoczesne smaki ze świata. Mogą być dodatkiem do hummusu, koktajli warzywno-owocowych czy dipów z greckiego jogurtu. W polskiej kuchni burak najczęściej wykorzystywany jest jako główny składnik zupy – barszczu czerwonego, który stanowi polską wersje barszczu ukraińskiego. Czerwone warzywo w połączeniu z przyprawami i warzywami daje pyszny posiłek, który dostarcza ciału dużo składników odżywczych.