Charakterystycznym punktem świąt Bożego Narodzenia oprócz choinki, kolęd i prezentów są wyjątkowe smaki i aromaty przygotowanych na tę okazję potraw. O ile menu wigilijne we wszystkich polskich domach wygląda podobnie, o tyle w kolejne dni świąt można się otworzyć na nowe smaki.
Polacy słyną z przywiązania do tradycyjnego, postnego menu podczas Wigilii,
ale już podczas bożonarodzeniowego obiadu i kolacji są otwarci na nowe smaki.
By spędzić ten czas naprawdę wyjątkowo, podpowiadamy, jakie dania i desery warto przygotować, by było jednocześnie smacznie i zdrowo.
- Obiad po francusku – pieczony indyk z jadalnymi kasztanami.
Spośród przeróżnych świątecznych zwyczajów kuchni francuskiej jednym z najbardziej rozpowszechnionych tradycji jest pieczony indyk z kasztanami. To typowe świąteczne danie, które przyjęło się nie tylko we Francji, ale także w francuskojęzycznej części Szwajcarii. Indyka przed pieczeniem marynujemy kilka godzin w ziołach, pieprzu i soli. Jeśli nie uda nam się kupić jadalnych kasztanów, możemy je zastąpić podprażonymi na patelni orzechami nerkowca, którymi posypujemy upieczonego indyka tuż przed podaniem.
- Danie rodem z Austrii – kaczka w pomarańczach
Na południu Austrii – w Karyntii dużą popularnością w tym okresie cieszy się pieczona kaczka z aromatycznym sosem pomarańczowym. Danie to serwowane jest z souerkraut, czyli kiszoną kapustą.
- Gulasz z wołowiną z batatem po brazylijsku
W Brazylii Boże Narodzenie przypada w okresie letnim, więc składniki wykorzystywane w świątecznej kuchni znacznie różnią się od polskich tradycji. Jednak typowe danie bożonarodzeniowe ma swoje korzenie w Europie, a dokładnie w Portugalii. Jest to gulasz na bazie czarnej fasoli wzbogacony o różne gatunki mięs i warzywa. Narodowe danie Brazylii w wersji oryginalnej jest dość tłuste, a zatem również ciężkostrawne, dlatego warto przygotować jego mniej kaloryczną wersję – tylko z dodatkiem udźca wołowego i sporej ilości ziół, które ułatwią trawienie.„Wszystkie ciepłe dania rybne i mięsne, które będą królowały na świątecznych stołach, polecam podawać w towarzystwie gruboziarnistych kasz oraz sałat z świeżych lub kiszonych warzyw. By nie wstawać od stołu ociężałym, unikajmy tłustych sosów i sałatek ze śmietaną, czy majonezem” – podpowiada Paulina Barros, dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
4. Zelten – świąteczne ciasto rodem z Tyrolu
Dla wielbicieli słodkości polecamy bakaliowe ciasto z regionu północnych Włoch
i południowej Austrii. Jest nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. W jego skład wchodzą głównie jabłka, grubo pokrojone orzechy i suszone owoce. Jest w nim również niewielki dodatek mąki pszennej, którą z powodzeniem możemy zastąpić ulubioną mąką pełnoziarnistą, czy bezglutenową.
5. Deserskandynawski – Riskrem
„Norwegowie nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez waniliowego puddingu ryżowego. Ja polecam jego lekką wersję – ryż gotujemy na chudym mleku z dodatkiem ksylitolu oraz cynamonu i podajemy go z sosem z ugotowanych malin lub pieczonym jabłkiem”– poleca Paulina Barros.