Sałatki sprawdzają się jako lekkie śniadanie, lunch do pracy, czy smakowita propozycja na piknik. Kiedy dodasz do nich bakalii, zyskasz energię i mnóstwo witamin.
Świeża botwinka, szpinak i komosa ryżowa to świetna baza zielonych letnich sałatek, a połączenie ich z bakaliami pozwoli dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. W letnich sałatkach szczególnie sprawdzą się mieszanki ziaren: słonecznika, dyni oraz orzechów: np. pinii, a jeśli chcemy dodać
do zieleniny naturalnej słodyczy, warto wzbogacić ich smak bakaliami.
Sałatka z pesto
Składniki na pesto:
- 20 g świeżej bazylii
- 75 g orzechów nerkowca, np. Bakalland
- 3 łyżki stołowe oliwy
z oliwek - 10 g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta chilli
- Szczypta soli i pieprzu
Składniki na sałatkę:
- 1 upieczona pierś
z kurczaka - 100 g rukoli
- 1 awokado
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania pesto. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę, następnie odstawiamy na przynajmniej 30 minut, aby pesto stało się bardziej aromatyczne. Upieczoną wcześniej pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę,
wykładamy ją na liściach rukoli, dodajemy pokrojone awokado i skrapiamy sokiem
z cytryny. Całość polewamy pesto i delikatnie mieszamy, następnie posypujemy ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.