Czy jesień może być pyszna? Może! Wystarczy postawić na sezonowe
produkty, nie bać się kulinarnych eksperymentów i słuchać swojego
brzucha. Na co macie dziś ochotę? Może na pikantny makaron?

rozgrzewajacy-makaronNa pewno wiecie, że niezmiennie
od pory roku mieszkańcy Italii
czerpią największą radość z…
jedzenia. Nie inaczej jest podczas
jesieni – wtedy to właśnie trwają
zbiory, winobrania oraz liczne
festiwale poświęcone lokalnym
produktom. W każdym regionie
Włoch odbywają się tzw. sarge,
gdzie można skosztować
prawdziwych sezonowych
smakołyków: trufli, kasztanów
a także grzybów. Wszystkie
świetnie komponują
się oczywiście
z ponadczasowym
i najpopularniejszym
przysmakiem włoskim,
czyli makaronem.
Jego spożywanie podczas
chłodnych miesięcy również
nie odbywa się bez przyczyny.
Produkty zbożowe dobrej jakości
dostarczają wtedy organizmowi
energii i minerałów,
które na pewno przydadzą
się na wypadek pluchy za oknem.
Oprócz posiłków, podczas jesieni
ważne jest także odpowiednie
nawodnienie organizmu ciepłymi
napojami. Na to również Włosi
mają swoje triki i wbrew
pozorom, nie piją tylko kawy.
Równie chętnie rozgrzewają się natomiast herbatą z takimi dodatkami jak cytrusy (cytryny, pomarańcze), imbir czy koper włoski, który pomoże się ochronić przed jesiennymi przeziębieniami.

Postaw na przyprawy

Nie tylko styl życia i spędzania czasu Włochów, ale także już same składniki
kulinarne posiadają właściwości rozgrzewające. Dzięki nim będziemy w stanie
w iście włoskim stylu poradzić sobie z urokami jesienno-zimowego okresu.
Idąc tym tropem powinniśmy uwzględnić w swoich potrawach czosnek,
cebulę, bazylię, skórki owoców cytrynowych czy kolendrę – coś, bez czego
nie może się obejść w kuchni żaden prawdziwy mieszkaniec Italii.
Jesienią świetnie sprawdzi się również pieprz cayenne, chrzan, musztarda
czy niepozorna pietruszka. Nie tylko podkręcą one temperaturę uzyskanych
dań, ale także wzmocnią doznania smakowe. Podczas tej pory roku dobrze
sięgnąć również po cynamon, imbir czy miód. Mogą one posłużyć jako składnik
nie tylko do potraw, ale także np. herbacianych naparów.

rozgrzewajacymakaronKolacja po włosku

Specjały włoskiej kuchni
idealnie wpisują
się w wymogi jesiennego
menu. Najpopularniejszy
przysmak, czyli makaron,
to jednoczesne bogactwo
składników odżywczych,
a także gwarancja udanego
posiłku. Najlepiej wybrać
te pasty, które, jak np.
Malma, odznaczają
się najwyższą jakością
i są dedykowane właśnie do włoskich potraw. Z łatwością można połączyć je z innymi
rozgrzewającymi dodatkami. Co powiecie na świdry w wersji Alla Rusticana?

Fusilli Alla Rusticana

Składniki:

  • 200 g makaronu, np. Malma Fusilli
  • 1 surowa, wędzona kiełbasa wieprzowa
  • 1 cebulamalma_fusilli_alla_rusticana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszone pepperoncino
  • oliwa z oliwek
  • pół puszki pomidorów
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • ser grana padano

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na patelni
rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę
lub plasterki kiełbasę. Gdy się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem,
a na końcu dodajemy grubo posiekane zioła. Makaron mieszamy z sosem
i posypujemy tartym serem, serwujemy gorące.

Rozgrzewający makaron

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.