Rabarbar kojarzy się nam z błogim dzieciństwem spędzanym u babci i smakiem rabarbarowego kompotu lub ciasta drożdżowego. Sezon na rabarbar trwa niezwykle krótko, dlatego warto czerpać z niego jak najwięcej i choć raz upiec tartę rabarbarową.
Rabarbar ceniony jest przede wszystkim ze względu na kwaskowaty, orzeźwiający smak, który doskonale sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i w słodkich deserach. Dobrze smakuje duszony, gotowany lub pieczony. Smak rabarbaru można wzbogacać dodając do niego np. skórkę startą z cytryny, suszone owoce lub orzechy. W połączeniu z tymi składnikami tworzy np. delikatne musy lub sosy. Dodatkowo, ze względu na niepowtarzalny kolor, przygotowane z niego dania staną się również ozdobą naszego stołu.
Rabarbarowa tarta z musem z orzechów nerkowca i migdałami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kilogram rabarbaru
- 200 g orzechów nerkowca, np. Bakalland
- 100 g daktyli – całe owoce, np. Bakalland
- 75 g migdałów w płatkach
- 100 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wykładamy do formy, w której chcemy przygotować tarte i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut w 150 stopniach. Orzechy nerkowca i daktyle moczymy przez ok. 1 godzinę w ciepłej wodzie. Następnie odcedzamy i wszystko delikatnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Na patelni podsmażamy rabarbar, aż zmięknie i dodajemy do masy z orzechów i daktyli. Całość jeszcze delikatnie blendujemy i dodajemy śmietankę. Gotową masę przekładamy do podpieczonego ciasta. Całość ozdabiamy pozostałym rabarbarem i posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.