Fafernuchy spotkacie wśród dań kuchni kurpiowskiej. Nazwa brzmi
egzotycznie? A tymczasem to pyszne ciastka z marchwi z dodatkiem
czarnego pieprzu.

Umiejętność wypieku tego przysmaku jest pielęgnowana i przekazywana
na Kurpach z pokolenia na pokolenie. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi
od niemieckiego słowa Pfefferkűchen. Mimo że połączenie słodkiej marchwi
z czarnym pieprzem może wydawać się kontrowersyjne, przyprawa stanowi
doskonałe uzupełnienie smaku ciasteczek. Spróbujcie upiec?

Przepis na fafernuchyKurpiowskie fafernuchy

Składniki:

  • 300g marchwi
    startej na małych oczkach
  • 300g mąki żytniej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
    czarnego mielonego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka proszku
    do pieczenia, np. Delecta 

Przygotowanie:

Wymieszaj starte marchewki i cukier. Duś na wolnym ogniu w garnku,
aż marchewka puści sok. Dodaj mąkę żytnią, proszek i przyprawy.
Wyrabiaj ciasto w kształcie grubego wałka. Pokrój wałek na ukos,
na kawałki przypominające duże kopytka. Przełóż na blachę i piecz
w 200 stopniach, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika
i odstaw do wystygnięcia.

Przepis na fafernuchy

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.