Fafernuchy spotkacie wśród dań kuchni kurpiowskiej. Nazwa brzmi
egzotycznie? A tymczasem to pyszne ciastka z marchwi z dodatkiem
czarnego pieprzu.

Umiejętność wypieku tego przysmaku jest pielęgnowana i przekazywana
na Kurpach z pokolenia na pokolenie. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi
od niemieckiego słowa Pfefferkűchen. Mimo że połączenie słodkiej marchwi
z czarnym pieprzem może wydawać się kontrowersyjne, przyprawa stanowi
doskonałe uzupełnienie smaku ciasteczek. Spróbujcie upiec?

Przepis na fafernuchyKurpiowskie fafernuchy

Składniki:

  • 300g marchwi
    startej na małych oczkach
  • 300g mąki żytniej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
    czarnego mielonego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka proszku
    do pieczenia, np. Delecta 

Przygotowanie:

Wymieszaj starte marchewki i cukier. Duś na wolnym ogniu w garnku,
aż marchewka puści sok. Dodaj mąkę żytnią, proszek i przyprawy.
Wyrabiaj ciasto w kształcie grubego wałka. Pokrój wałek na ukos,
na kawałki przypominające duże kopytka. Przełóż na blachę i piecz
w 200 stopniach, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika
i odstaw do wystygnięcia.

Przepis na fafernuchy

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.