Fafernuchy spotkacie wśród dań kuchni kurpiowskiej. Nazwa brzmi
egzotycznie? A tymczasem to pyszne ciastka z marchwi z dodatkiem
czarnego pieprzu.
Umiejętność wypieku tego przysmaku jest pielęgnowana i przekazywana
na Kurpach z pokolenia na pokolenie. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi
od niemieckiego słowa Pfefferkűchen. Mimo że połączenie słodkiej marchwi
z czarnym pieprzem może wydawać się kontrowersyjne, przyprawa stanowi
doskonałe uzupełnienie smaku ciasteczek. Spróbujcie upiec?
Kurpiowskie fafernuchy
Składniki:
- 300g marchwi
startej na małych oczkach - 300g mąki żytniej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
czarnego mielonego - 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżka proszku
do pieczenia, np. Delecta
Przygotowanie:
Wymieszaj starte marchewki i cukier. Duś na wolnym ogniu w garnku,
aż marchewka puści sok. Dodaj mąkę żytnią, proszek i przyprawy.
Wyrabiaj ciasto w kształcie grubego wałka. Pokrój wałek na ukos,
na kawałki przypominające duże kopytka. Przełóż na blachę i piecz
w 200 stopniach, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika
i odstaw do wystygnięcia.