Sezon na dynię w pełni, warto więc wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów i urozmaicić jesienne menu. Przykładem są choćby placuszki z dyni i kaszy gryczanej, podawane z jogurtem. To danie w sam raz na kolację.
Placuszki z kaszy gryczanej z dynią świetnie smakują okraszone jogurtem. W wersji dla dorosłych wystarczy dodać do nich sól oraz serwować z bardziej doprawionym sosem np. czosnkowym czy ziołowym.
Składniki na ok 7 szt.:
- 5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (pół torebki)
- 1 jajko
- 1 gruby plaster dyni pokrojony w kosteczkę
- 4 łyżki kaszki Holle z dynią, kukurydzą i ryżem
- ½ ząbka czosnku
- szczypta majeranku
- olej kokosowy do delikatnego podsmażenia
Przygotowanie:
Ugotować kaszę gryczaną, nieco ostudzić. Obrany i oczyszczony gruby plaster dyni pokroić w drobną kosteczkę, gotować ok 10-15 minut i odcedzić. Tak przygotowana dynię umieścić w misce wraz ugotowaną kaszą. Dodać jako, wyciśnięty czosnek przez praskę oraz kaszkę dyniowa Holle, doprawić majerankiem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i delikatnie przyklepać, formując placuszki. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia.
Porada: Dynię i kaszę można gotować w tym samym czasie, to znacznie przyspieszy przygotowanie dania. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.