Jagody to prawdziwy leśny skarb i rekord w kategorii „siła przeciwutleniaczy”. Obecność niebieskofioletowych antocyjanów sprawia, że poprawiają krążenie krwi, pracę mózgu, wzmacniają włókna kolagenowe w skórze. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, zmniejszają zagrożenie cukrzycą i nowotworami. Są również niskokaloryczne – szklanka jagód to tylko 55 kcal. Ponieważ za moment będzie ich mnóstwo, warto mieć pod ręką przepis szefa kuchni na pierogi z jagodami i twarogiem.

Przepis poleca: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 500 g
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • letnia woda – 1 szklanka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę – zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.

Składniki na farsz:

  • twaróg wiejski półtłusty, np. BIO od OSM Piątnica – 500 g
  • żółtko jajka – 2 sztuki
  • świeże jagody – 1 szklanka
  • cukier –  3 łyżki
  • śmietana kwaśna 12 % – 3 łyżki

Przygotowanie:

Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia – ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.