Jagody to prawdziwy leśny skarb i rekord w kategorii „siła przeciwutleniaczy”. Obecność niebieskofioletowych antocyjanów sprawia, że poprawiają krążenie krwi, pracę mózgu, wzmacniają włókna kolagenowe w skórze. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, zmniejszają zagrożenie cukrzycą i nowotworami. Są również niskokaloryczne – szklanka jagód to tylko 55 kcal. Ponieważ za moment będzie ich mnóstwo, warto mieć pod ręką przepis szefa kuchni na pierogi z jagodami i twarogiem.
Przepis poleca: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna – 500 g
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- letnia woda – 1 szklanka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę – zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
Składniki na farsz:
- twaróg wiejski półtłusty, np. BIO od OSM Piątnica – 500 g
- żółtko jajka – 2 sztuki
- świeże jagody – 1 szklanka
- cukier – 3 łyżki
- śmietana kwaśna 12 % – 3 łyżki
Przygotowanie:
Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia – ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii.