Klasyczny włoski deser ze śmietanki i mleka z dodatkiem żelatyny i owoców przygotowuje się błyskawicznie, ale potem studzi przez kilka godzin. Jeśli więc przyjdzie wam do głowy podać go mamie z okazji jej święta, zróbcie panna cottę o poranku.
Składniki na 6 porcji:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 ml mleka
- 8 śliwek kalifornijskich
- skórka otarta z połowy limonki
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 80 g cukru
Przygotowanie:
Żelatynę zalej 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut. Śmietanę, mleko, cukier i skórkę z limonki podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Doprowadź całość do zagotowania, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, mieszaj przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Na końcu dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, całość wymieszaj.
Mieszankę wlewaj do przygotowanych naczyń. Poczekaj do wystudzenia i naczynia z panna cottą włóż do lodówki na ok. 4 godzin.
Dla łatwiejszego wyjęcia deseru z naczynek, można je na chwilę włożyć do wrzątku.