Klasyczny włoski deser ze śmietanki i mleka z dodatkiem żelatyny i owoców przygotowuje się błyskawicznie, ale potem studzi przez kilka godzin. Jeśli więc przyjdzie wam do głowy podać go mamie z okazji jej święta, zróbcie panna cottę o poranku.

Składniki na 6 porcji:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 ml mleka
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 80 g cukru

Przygotowanie:

Żelatynę zalej 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut. Śmietanę, mleko, cukier i skórkę z limonki podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Doprowadź całość do zagotowania, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, mieszaj przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Na końcu dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, całość wymieszaj.

Mieszankę wlewaj do przygotowanych naczyń. Poczekaj do wystudzenia i naczynia z panna cottą włóż do lodówki na ok. 4 godzin.

Dla łatwiejszego wyjęcia deseru z naczynek, można je na chwilę włożyć do wrzątku.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.