Myślisz o tym, co oprócz żurku i jajek podać na wielkanocny obiad? Upiecz kurczaka. Oryginalny w smaku i prosty w przygotowaniu, serwowany z zielonymi warzywami
i pieczonymi ziemniakami wpisze się w świąteczną tradycję jedzenia pieczonych mięs.
Sałatki, przystawki i dania z warzywami często pojawiają się na stole wielkanocnym. Doskonale komponują się z nimi mięsa, szczególnie delikatny drób.
Wyrazisty w smaku Kurczak Zagrodowy w połączeniu z nowalijkami
oraz aromatycznymi ziołami to propozycja na danie główne, które świetnie wpisuje się w klimat Wielkanocy.
Pieczony kurczak z wiosennymi warzywami
Składniki:
- 1 cały Kurczak Zagrodowy ok. 1,6 kg
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w płatkach
- 1/2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
- sól
- olej
- 1-2 główki czosnku
- 1 cytryna
Dodatki:
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 kg małych ziemniaków
- miks sałat
- zielony ogórek
- pomidorki koktajlowe
- wiórki parmezanu
- miód
- suszone płatki chili
- sól, czarny pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Kurczaka wkładamy do dużej miski. Do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy i niezbyt dokładnie miażdżymy. Przesypujemy je do małej miseczki i dodajemy sól, olej oraz cytrynę. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Następnie miskę
z kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z lodówki i pozostawiamy go do osiągnięcia temperatury pokojowej i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kurczaka przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 1 godzinę i 50 minut.
Przygotowujemy warzywa. Obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki dodajemy
na blaszkę podczas pieczenia kurczaka.
Rzodkiewki myjemy i osuszamy, następnie kroimy na pół i wrzucamy na patelnie
z rozgrzanym olejem. Smażymy rzodkiewki do lekkiego zrumienienia, a pod koniec dodajemy przyprawy oraz miód.
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z osoloną i posłodzoną wodą, gotujemy do miękkości.
Miks sałat wykładamy na miskę, dodajemy plasterki ogórka, połówki pomidorków
i posypujemy wiórkami parmezanu.